miercuri, 20 ianuarie 2010

Filmul "Avatar", sursa a depresiei?


Un articol mi-a atras atentia, cel referitor la filmul Avatar si la un studiu recent care a demonstrat ca acest film a facut o gramada de victime, victime la propriu, intrucat multi care au vazut acest film au ajuns sa sufere de depresie.
Bun..foarte ciudat! Sa va spun ceva ..si eu am vazut filmul, mi s-a parut super "fain" dar nici vorba de depresie.Asa ca am stat putin sa ma gandesc din ce cauza Avatarul ar fi o sursa de depresie? Filmul este foarte bine regizat, este intr-adevar cel mai tare film si asta datorita efectelor speciale..dar ce legatura are asta cu depresia??? Ce au inteles oamenii din filmul asta? Cred ca dupa cate cazuri de depresie au existat, am impresia ca oamenii n-au inteles nimic din el.
Sa vedem ce inseamna cuvantul depresie

Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni:

* sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;

* pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;

* agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;

* ganduri de sinucidere si de moarte.

Alte simptome fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului.
epresie reactiva

Se pare ca depresia reactiva este cel mai obisnuit tip de depresie. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.

Depresia endogena

Acest tip de depresie nu este intotdeauna cauzat de un eveniment stresant din viata, ci mai degraba poate fi vorba de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului. Acest tip de depresie apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie.

Depresia maniaca

Cel putin o persoana dintr-o suta va experimenta genul acesta de depresie cel putin o data in viata ei. Acest tip de depresie - cunoscuta si ca depresia bipolara - este foarte diferita de toate celelalte tipuri de depresie. In afara sentimentului de nefericire care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni la rand.

De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii - vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai multi din cei afectati de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenta si in jurul varstei de 20 de ani.

Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie, se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica; daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune, exista sanse de 10% ca aceasta boala sa te afecteze.

Depresia post-natala

Aceasta este o foarte bine cunoscuta forma de depresie, care afecteaza intre 10 si 20% dintre femeile care dau nastere unui copil. A nu se confunda cu o alta afectiune, denumita "baby-blues" - o scurta perioada de timp de nefericire care apare la trei sau patru zile dupa nastere. Aceasta afectiune poate provoca un plans inexplicabil si sentimentul de singuratate pentru cateva zile de la nastere.

Depresia post-natala este o afectiune cu mult mai serioasa, care apare dupa doua sau chiar trei saptamani de la nastere si care se dezvolta incet, ceea ce face sa fie foarte greu de diagnosticat. De asemenea, poate fi foarte dificil chiar si pentru mama sa isi dea seama ca sufera de depresie, ceea ce ingreuneaza cu mult situatia. Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal in creier.


Acum ca v-am lamurit ce inseamna depresia..ajung la concluzia ca nu filmul este sursa depresiei celor care au vazut filmul ci ei. Da ei sunt sursa depresiei lor, desi suna aberant..viata lor era deja un amestec de nefericire si vise spulberate, au vazut filmul asta si o data cu el si-au dat seama de toata nefericirea din viata lor si-au dat seama ca ei traiesc o viata falsa. Daca filmul asta a avut un rol, eu as spune ca ar fi trebuit sa aiba un rol benefic, uitati-va profund la filmul asta si incercati sa-l percepeti cum trebuie..esenta lui este alta, nu aceea de a va demonstra ca viata pe terra e nasoala..! Ganditi-va putin mai mult si veti vedea conexiunile profunde ale filmului...e atat de simplu, dar noi vrem sa ne simtim frustrati si deprimati dupa ce-l vedem, vrem sa dam vina pe viata asta urata pe care ne-am facut-o cu mainile noastre~! In loc sa gasim solutia in acest film, noi gasim o cauza, o sursa a depresiei!!!
In ziua de azi nimeni nu poate crea nimic fabulos tocmai datorita mintii omenesti din ce in ce mai degradante...
Cum sa cazi in depresie dupa ce vezi un film??? Mi se pare absurd pentru ca, asa cum scriam si mai sus, l-am vazut, mi-a placut,dar a doua zi am trecut la viata mea de zi cu zi..si asta a fost! N-am stat sa fac din asta un subiect bun de discutat cu amici, nici macar n-am stat eu prea mult sa ma gandesc la el.
Acum m-am gandit si am scris ca sa clarific un lucru: nu filmul a generat depresia ci oamenii aceia aveau ceva probleme la capusor, duceau o viata monotona,lipsita de sens, au vazut filmul si le-a trezit frustrarea ca ei nu au viata aceea!
In cel mai bun caz, din punctul meu de vedere filmul ar trebui sa ne arate cum sa fim ca specie! Adica ne invata sa fim uniti! Da, oamenii bun, sa ne iubim, sa tinem unii la altii, sa luptam toti pentru o cauza comuna! Asta vrea filmul sa ne arate..asta e esenta lui..comuniunea dintre noi toti! Dar....esenta lui s-a pierdut..nici bine n-a fost difuzat ca deja Vaticanul il interzice, presupunand sursa lui demoneasca....
In concluzie: daca prostia ar durea, multi ar umbla cu capetele sparte~!

Un comentariu:

  1. multi intra in depresie dupa vizionarea peliculei deoarece acest film trateaza o tema delicata cu multa sensibilitate..
    nu oricine a inteles,intelege sau va intelege mesajul Avatarului..
    insa pot admite ca e cel mai tare film care mi-a deschis ochii..

    RăspundețiȘtergere