luni, 19 ianuarie 2009

Anti-tutun sau mai bine pro-viata

E mult spus …tutun versus viata..dar cam asa este pe scurt…sau cel putin asa le vad eu.

Sa le luam pe indelete..
O sa va pun o intebare…de ce v-ati apucat de fumat?
O sa-mi raspundeti..cu o mie si una de variante…si eu pentru ca nu stiu la ce va ganditi voi..o sa raspund cu varianta mea..
M-am apucat de fumat undeva prin clasa a 12..mai mult din cauza spiritului de turma..pentru ca toate colegele mele ieseau in pauza la o tigara…si aveau un obicei din chestia asta..mi-am zis sa fac si eu la fel..a fost tentatie…si fara sa-mi dau seama s-a transformat in obicei..mi-am spus atunci ca va fi un moft ce se va sfarsi ..in viitorul apropiat, dar acest moft..nu s-a sfarsit nicidecum atunci….
Si uite ca anii au trecut….iar eu cu tigara mea…si ea cu mine..nu am putut s-o las si nici ea pe mine…am fumat cat de mult am putut..la cafenele, in club, cu prietenii….inainte si dupa…am fumat…tigara a avut mereu rolul de a ma amorti…am simtit mereu ca fumand o tigara..imi va amorti o parte din mine pe care vroiam sa o stiu eu in starea asta…”amortita”…am fumat..cred ca constienta fiind ca mor cu fiecare tigara…dar am fumat…si din plictiseala adeseori…
La un moment dat vroiam sa ma las…dar…cand n-aveam eu tigari…aveau ceilalti si mereu erau binevoitori..sa ma serveasca si pe mine…si nu i-am refuzat….apoi prietenele mele care fumeaza mult si…imi cumparau ele tigari daca n-aveam eu..doar nu puteam sa stric micul nostru ritual..de a ne intalni si de a fuma tigara dupa tigara…


Dar, ca mereu exista un dar dupa care cursul vietii capata un alt sens…dar am renuntat sa mai fumez…sau cum imi place mie sa spun..am ales sa traiesc..sanatos..

Ei bine stiu! Si prietena mea care fumeaza 2 pachete pe zi…mereu imi zice ca daca e sa mori, mori din orice…nu ineaparat de la tutun..sau ca bunicul ei are 90 de ani si toata viata a fumat si a baut…si surpriza..dar traieste! .. altii oamenii nu beau nimic, nu fumeaza…dar mor..

Eh..da..acum n-o sa ma fac ca nu observ si cazuri dintr-astea dar..de ce sa gandesc asa..sau de ce sa accept varianta asta ca pe o scuza pentru a ma tine de acest obicei daca eu in sinea mea stiu ca el este unul daunator…nu ne-am nascut cu tigara in mana..asta e clar…deci e clar ca este un lucru pe care ni l-am insusit pe parcurs si de care putem renunta..prin propria noastra vointa libera si independenta de ceilalti….Eu ma gandesc mereu la sanatate..

Totul a pornit de la idea ca dau 70 de mii pe un pachet de tigari,mai dau alti banii pe un suc..si se duc sutele unele dupa altele..am banii si imi permit sa fumez…dar vine si logica din urma mea care ma indeamna sa ma intreb: de ce o faci? Si atunci…ma cotesc si imi dau seama ca nu pot avea un raspuns coerent si bine sustinut. Nu am motive sa o fac…in schimb am suficiente motive sa sustin viata si sanatatea…pentru ca nu pot fi inconstienta..in Romania si in lume chiar se moare dupa urma acestui viciu…deci chiar se moare! Adica..chiar ne imbolnavim…chiar ne scurtam viata…chiar la un moment dat o sa dam banii grei pe medicamente..si alte chesti..banii cu care putem foarte bine sa ne bucuram de viata..chiar ne miroase gura ingrozitor, chiar ni se strica tenul si dantura..si imbatranim prematur..chiar ne pierdem rezistenta fizica… chiar este daunator…si chiar o facem si o sa o tragem pe pielea noastra… aruncam niste banii aiurea..pentru un viciu, pentru un moft. Dau 70 de mii pe un pachet…e putin..dar dau 7 lei de 3 ori pe saptamana..ceea ce inseamna de 12 ori pe luna ceea ce inseamna de 144 de ori pe an..poate si mai mult..deci afacerea asta ma ajunge pe la..1000 de ron aprox pe an..deci dau 10 milioane pe an pe tigari…

Din toata filozofia asta a mea..vreau sa evidentiez un lucru..m-am lasat de fumat pentru ca am ales viata..am ales sa traiesc ..sanatos..sau hai sa zicem am ales macar sa nu ma ucid singura....e un pas..pe care toti il putem face…doar sa vrem, dar..........Cine vrea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu